Op. Dr. Hülya Bolu | Göz Sağlığımızı Korumak İçin Yapmamız Gerekenler

Göz Sağlığımızı Korumak İçin Yapmamız Gerekenler

Görme duyumuz tek başına, bizi çevreleyen dünyanın %80’ini anlamamızı, algılamamamızı ve anlamlandırmamızı sağlıyor. Peki bu gerçek, alışkanlıklarımıza nasıl etki ediyor? Gözlerimizi korumak için hayatımızda ne gibi önlemler alıyor, göz sağlığımızı destekleyecek hangi alışkanlıkları ediniyoruz? Peki ya sağlığımız için konfor alanımızdan ne kadar uzaklaşabiliyoruz?

Bu yazımda göz sağlığınızı korumanız için yapmanız gerekenler hakkında öneriler sunacağım, keyifli okumalar dilerim.

1. Gözleriniz için Sağlıklı Beslenmelisiniz

Göz sağlığınız için yapmanız gereken en temel şey sağlıklı beslenmeye özen göstermektir. Çinko, C vitamini, E vitamini ve Omega-3 esansiyel yağ asitleri içeren besinlerin ilerleyen yaşa bağlı oluşan maküler dejenerasyon ve katarakt gibi göz hastalıklarıyla mücadelede çok önemli rolleri vardır. Her şeyden önemlisi dengeli bir diyet sağlıklı kalmanın da anahtarıdır. Dengesiz beslenme sonucu kiloda meydana gelen artışın sürekliliği obeziteyi ve obezite de göz sağlığını çok yakından ilgilendiren tip 2 diyabet hastalığının oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle beslenmenize vitamin içeren meyveleri; yumurta, kuruyemiş, mercimek gibi hayvansal ve bitkisel protein içeren gıdaları; ıspanak, lahana ve kereviz gibi yeşil yapraklı sebzeleri eklemenizi öneriyorum.

2. Göz Sağlığınız için Sigarayı Bırakın

Sigaranın içerdiği kimyasalların kanserojen etkisine hiç girmeden yalnızca gözlerimiz için taşıdığı potansiyel risklerden kısaca bahsedeceğim. Sigara içen kişilerde diğer tüm hastalıklara ek olarak katarakt, optik sinir hasarı ve makuler dejenerasyon oluşma riski artar. Bu nedenle sigaranın zaman kaybetmeden bırakılması gerekir. Elbette bu süreç kolay değil, ancak denemeye de değer!

3. Göz Sağlığınız için Güneş Gözlüğü Takmayı İhmal Etmeyin

Katarakt, makuler dejenerasyon (sarı nokta hastalığı) ve pterjium gibi göz hastalıklarını doğrudan tetikleyen ultraviyole ışınlarının potansiyel zararını engellemek için alabileceğiniz en basit önlemlerden biri güneş gözlüğü takmaktır. Yalnızca yaz aylarında değil kış aylarında güneşin cömertliğini sergilediği zamanlarda da ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu özellikteki güneş gözlüklerinizi takmalısınız. Bazı kontakt lensler ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu özellik gösterdiği için güneş gözlüğü takma gereksinimi hissedilmese de, bu doğru bir düşünce değildir. Her halükarda ek bir tedbirden zarar gelmeyecektir.

4. Göz Sağlığınız İçin Mesleki Risklerden Korunun

Mesleğiniz göz sağlığınız için büyük bir tehdit oluşturabilir. Mesleğiniz gereği sürekli rüzgara, güneş ışınlarına, toza, kuma, dumana veya kimyasal maddelere maruz kalıyorsanız göz sağlığınızın tehlikeye girmemesi için koruyucu önlemler almalısınız. Bu şekilde gözünüzü başta tahriş edebilecek, sürekli maruziyet halinde ise daha ciddi problemlere neden olabilecek faktörlerin etkilerini minimum seviyeye indirebilirsiniz.

5. Göz Sağlığınız İçin Bilgisayar ve Cep Telefonu Ekranlarından Uzaklaşın

Günümüzde bu önerinin çok gerçekçi olamayacağını kabul ediyorum, yine de bu konuda alabileceğiniz önlemler olduğunu söyleyebilirim.

Uzun süre bilgisayar ya da cep telefonu ekranına bakmak göz kuruluğu, görüşte bulanıklaşma, odaklanmada zorlanma, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi birçok farklı soruna neden olabilir. Uzun süre ekran başında oturmaktan başka bir seçeneğiniz yoksa mavi ışığı azaltan koruyucu gözlük takarak, bilgisayar ekranınızın ışığını gözünüzü rahatsız etmeyecek seviyeye sabitleyerek, monitörünüzü göz hizanıza ayarlayarak, 20 dakikada bir gözlerinizi dinlendirerek ve gözlerinizi biraz daha sık kırparak görebileceğiniz zararları azaltabilirsiniz.

6. Sağlığınız İçin Düzenli Göz Muayenesi Yaptırın

Düzenli göz muayenesi yaptırmak için spesifik bir sorun yaşamayı beklememelisiniz. Düzenli göz muayenesi yaptırdığınızda hem göz sağlığınızın mevcut durumu hakkında bilgi edinebilir hem de henüz etkisini hissettirmeyen hastalıkların erken teşhis edilmesini mümkün kılabilirsiniz. Göz sağlığımız genel sağlığımız hakkında da farkındalık yaratabilir. Sistemik hastalıklarımızın birçoğu erken belirtilerini gözlerimizde hissettirir. Dolayısıyla rutin göz muayenesi yaptırmak için görme sorunları yaşamayı beklememeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.