Op. Dr. Hülya Bolu | Düzenli Göz Muayenesi Yaptırmanız İçin 5 Neden

Düzenli Göz Muayenesi Yaptırmanız İçin 5 Neden

Her sene düzenli olarak gerçekleştirilmesi gereken göz muayeneleri yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de ihmal ediliyor. Gözlerimizin vücudumuza açılan iki büyülü kapı olduğu gerçeği göz ardı edildiğinden göz muayeneleri külfetmiş gibi görülüyor. Ancak işin aslı, yanılgılar doğrultusunda hareket etmek hem bizim hem de sevdiklerimizin sağlığı söz konusu olduğunda ihmalkarlıktan daha fazlası anlamına geliyor.

“Düzenli göz muayenesi yaptırmanın önemi nedir?” ve “Çocuklar için göz muayeneleri neden önemlidir?” sorularını sizler için hazırladığım bu blog yazısında 5 ayrı maddede ele alacağım.

1. Göz Muayeneleri Çocukların Okul Başarılarına Katkı Sağlar

Biz ebeveynler çocuklarımız söz konusu olduğunda tüm fedakarlıkları göze alsak da zaman zaman en önemli konularda doğru adımı atamıyoruz. Çocuklarımızın sağlığı için elzem olan göz muayenelerinin önemini fark etmediğimizden ya da hayat koşuşturması içerisinde atladığımızdan sonradan telafisi zor hatalar yapabiliyoruz.

Çocukların gerek sınıf içerisinde gerekse dış ortamda öğrenme süreçlerinde göz sağlığının %80 oranında belirleyici olduğu biliniyor. Uzun zamandır bilinen bu istatistik günümüz şartlarını tam anlamıyla yansıtmıyor üstelik! Artık tüm çocuklar hayatlarını cep telefonu, tablet ve bilgisayar ekranlarıyla paylaşıyorlar. Geçmişe oranla gözleri de ister istemez çok daha fazla zarar görüyor. Yıllık rutin göz muayenesi yaptırarak çocuklarınızın hem dünya algısına katkıda bulunabilir hem okul başarılarını arttırabilir hem de sağlıklı bir görüşe sahip olduklarından emin olabilirsiniz.

2. Miyopi Salgın Hastalık Gibi Yayılıyor

Miyopi, en kısa tanımla uzağı net görmeyi engelleyen bir kırma bozukluğudur. Dünya genelinde miyop çocukların sayısı hızla yükselmekte ve bu kırma bozukluğunun görülme yaşı giderek düşmektedir. Çocukluk döneminde miyopi teşhisi konulan çocuklar miyopinin sürekli ilerlemesi ve buna bağlı olarak ileriki yıllarda katarakt, retina dekolmanı ve glokom gibi göz hastalıkları riskiyle karşılaşmaktadır.

Yıllık göz muayeneleri çocukların miyopi riskinin belirlenmesi, miyopi teşhisinin erken dönemde yapılması ve koruyucu önlemlerin alınması adına önemli bir gerekliliktir. İlerleyen senelerde daha ciddi göz hastalıklarından korunmak için bu denli basit bir tedbirin yetiyor olması üzerinde uzun uzun düşünülmelidir.

3. Göz Muayeneleri Göz Taramalarından İbaret Değildir

Çoğu zaman ebeveynler çocuklar okullarda ilkel düzeyde göz taramaları geçirdiği ve görüşlerinde bir sorun bulunmadığı gerekçesiyle göz muayenelerini ihmal edebilip rutin muayeneleri aksatabiliyorlar.

Halbuki okullarda gerçekleştirilen göz taramaları yalnızca sınıftaki tahtanın görülüp görülmediği, yol işaretlerinin fark edilip edilmediği, yazıların okunup okunamadığı gibi basit çıkarımların yapılabilmesini sağlar. Göz muayeneleri ise çok daha kapsamlı süreçlerden oluşan bir kontroldür, erken belirtiler göstermeyen göz hastalıkları da düzenli göz muayeneleri ile teşhis edilip gerekli tedavi süreçleri başlatılabilir.

4. Glokom Büyük Bir Tehdit!

Tüm göz hastalıkları içerisinde halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokomun en sinsilerden biri olduğunu söyleyebilirim. Glokom erken evrelerinde tedbir alınması gerektiğini düşündürten hiçbir belirti vermeyebilir.

Düzenli olarak göz muayenesi yaptırmayan kişiler göz tansiyonları olduğunu ancak görme kaybı yaşadıktan sonra fark ederler. Bu noktada ise hastalığın kontrolünü ele geçirmek ve kalıcı görme kayıplarını engellemek zorlaşır. Göz taramaları glokom tanısında ya da glokomun önlenmesinde hiçbir etkiye sahip olmadığı için göz muayenelerinin önemi bir kez daha ortaya çıkar.

5. Göz Muayeneleri Diğer Sağlık Sorunları Hakkında Farkındalık Yaratır

Yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve hatta kanser gibi ciddi hastalıkları olan kişilerin genel sağlık durumları ile ilgili ilk bilgileri rutin göz muayeneleri sayesinde edindikleri oluyor. Çünkü gözlerimiz, sistemik hastalıkların etkilerinin ilk hissedildiği organlarımız arasında bulunuyor.

Kapsamlı göz muayenesi sırasında vücudunuzdaki damarların sağlık durumunu birebir yansıtan retina kan damarlarını inceleyebiliyoruz. Diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi sistemik hastalıklar retinaya kan akışının ve retina kan damarlarının yapısının değişimine neden olabileceği için genel sağlık durumunuz ile ilgili henüz farkında olmadığınız gerçekliklerle size dönüp ileri tetkikler için sizi yönlendirebiliyoruz. 

Bu nedenle özellikle hastalık riski ya da kronik rahatsızlıkları olanların mutlaka rutin göz muayenesi yaptırması gerektiğini bir kere daha vurgulamak istiyorum.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.